Началникът на училищната полиция Пит Аредондо, забавил акцията срещу стрелеца в Ювалди, бе пратен в административен отпуск, съобщи снощи суперинтендантът на градската полиция, цитиран от Ройтерс, АП и БТА.

Още по темата Тексаският убиец първо прострелял баба си, после нахлул в училището (снимки/видео) Джо и Джил Байдън отиват в Тексас след най-смъртоносната стрелба от 10 г. в САЩ След масовата стрелба в училище в Тексас: Съпругът на убита учителка починал от скръб (снимки) Можеше ли да бъде предотвратена трагедията в Тексас? Полицията призна за грешно решение С бели цветя Джо и Джил Байдън почетоха паметта на жертвите от стрелбата в Тексас (снимки)

На 24 май 18-годишен младеж влиза в училище в този тексаски град и необезпокояван избива с автоматично оръжие 19 деца и двама учители в една класна стая.

Според показанията на Стивън МакКроу, директор на щатското министерство за публична сигурност, дадени във вторник пред щатския Сенат, три минути след влизането на стрелеца в сградата в нея са дошли достатъчен брой въоръжени полицаи. Те обаче са чакали повече от час в коридора, докато въоръженият младеж извършва кръвопролитието.

Няма данни, че полицаите са опитвали да влязат в класната стая със стрелеца, която не е била заключена отвътре, свидетелства МакКроу. По думите му реакцията на полицаите представлява "жалък провал", защото не са се намесили незабавно.