Светият синод призна Македонската православна църква. Българската православна църква е третата в православния свят, която признава Македонската църква.

Още по темата Сръбската православна църква призна Македонската православна църква за автокефална Сръбският патриарх връчи томос за автокефалност на Македонската църква БПЦ приветства вдигане на схизмата на православната църква на РСМ

"Нормално е Българската църква сега да признае македонската. Не виждам знаци в този жест. Събитието, което ще се развива в следващите години и десетилетия, беше засегнато от политическото злободневие - падането на правителството. В следващите години ще се обсъжда името - дали Македонската църква е първоприемник на Охридската архиепископия", заяви историкът проф. Христо Матанов в ефира на "България сутрин".

Той подчерта, че Българската църква е изпуснала шанса да бъде църква-майка на Македонската църква. Българската църква е била в схизма около 70 години, отбеляза още историкът пред Bulgaria ON AIR.

Президентът Стево Пендаровски смята, че има координирана държавна политика между българските власти и Българската православна църква (БПЦ).

"Безобразието отива дотам, че от БПЦ казват, че признават църквата в Северна Македония, а за името ѝ ще размислят в следващия период. Кои сте вие да размисляте?", настоя той вчера.

"Стево Пенадаровски неведнъж се бърка там, където не му е работа. Той не е владик. Президентът нека си гледа светски работи, които тепърва ще му се стоварят на главата с френското предложение за уреждане на споровете между РСМ и България. Църковните неща вървят отделно, но в православния свят църковните дела и светските са смесени", коментира проф. Матанов.

Пред БНР Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил обясни, че решението на Светия Синод на БПЦ да признае каноническия статут на Македонската църква е взето след предложението на Сръбската църква.

"На македонския президент не му е направило впечатление с каква радост и любов приемаме това, че е снета схизмата, а това, че сме написали нещо, което самата Сръбска църква го предлага - да има диалог за уточняване на името. Самият сръбски патриарх го пише това нещо и той не ги нарича с никакво име. Това е истината. Нищо политическо не е имало в нашето решение", посочи митрополит Гавриил.