Ново проучване на общественото мнение, проведено от Университета на Ню Хемпшир, съдържа изненадващи новини за Доналд Тръмп: Той вече не е кандидатът с най-големи шансове (поне в този щат), съобщи Си Ен Ен.

Изборите в САЩ „Политико“: Белият дом отчаян от неспособността си да се справи с потока от предизвикателства, които го заливат Две трети от републиканците в САЩ вярват в конспиративната теория за голямата замяна Тръмп на митинг: Демократите екстремисти искат да превърнат САЩ в комунистическа страна (видео)

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис получава 39% в проучването за републиканските първични избори за президент в Ню Хемпшир, докато Тръмп е с 37%. Нито един друг потенциален претендент не успява да постигне двуцифрена подкрепа, като бившият вицепрезидент Майк Пенс е на трето място с 9%.

Това е сериозна промяна в сравнение със ситуацията от миналата есен. Проучване на UNH през октомври 2021 г. показа, че Тръмп има 43% срещу 18% за ДеСантис.

Друг интересен факт от проучването: Само 6 от 10 самоопределили се републиканци (62%) искат бившият президент да се кандидатира отново през 2024 г. Което не е много.

Това е само едно проучване в щата, който се очаква да бъде един от първите, които ще гласуват през през 2024 г. Ако разгледаме всички проучвания, направени в по-широката републиканска надпревара за Белия дом, Тръмп все още води в преобладаващата част от тях. И той ще започне третата си кандидатура за президент като фаворит за номинацията на републиканците.

Но става все по-ясно, че първичната надпревара вече не се разбира правилно като Тръмп и всички останали, а по-скоро като Тръмп, ДеСантис и всички останали, пише Си Ен Ен.

А ДеСантис от известно време насам се държи все по-малко зависимо от Тръмп.

Както Politico съобщи в сряда: "Според четирима души, свързани с губернатора и бившия президент, ДеСантис не е поискал от Тръмп официално одобрение и не планира да го прави".

А ДеСантис наскоро получи коментар в "Ню Йоркър". (В статията: "Може ли Рон ДеСантис да измести Доналд Тръмп като главнокомандващ на Републиканската партия?") Този материал включва следната показателна реплика: "Ефектен и пъргав, той е описван като Тръмп с мозък."

Тръмп до голяма степен се отнася с пренебрежение към перспективите на ДеСантис. "Ако се изправя срещу него, ще го победя, както бих победил всички останали", каза Тръмп миналата есен. "Мисля, че повечето биха отпаднали; мисля, че и той би отпаднал".

Но силното представяне на ДеСантис в проучванията предполага, че обстоятелствата в надпреварата за 2024 г. са се променили - и Тръмп трябва да се промени заедно с тях.

Изводът е, че първичната надпревара на републиканците вече не изглежда като победа за Тръмп.