Завърналите се миналата година на власт талибани поискаха помощ от международната общност след унищожителното земетресение с магнитуд от 6,1 по скалата на Рихтер, което разтърси страната. До момента е потвърдена смъртта на над 1000 души, а най-малко 1500 са ранени, предаде Би Би Си.

Расте броят на жертвите на земетресението в Афганистан, вече са близо 1000 (снимки)
Виж още Расте броят на жертвите на земетресението в Афганистан, вече са близо 1000 (снимки)

Трусът удари югоизточната провинция Пактика, а спасителните операции са силно затруднени заради проливни дъждове и липса на ресурси.

Вижте снимки

Оцелели от бедствието разказаха пред Би Би Си, че цели села, които са били близо до епицентъра на земетресението, са напълно сринати. Разрушени са и пътища, прекъснати са мобилните комуникация, а опасенията за още много жертви нарастват. 

Това става по време на тежка хуманитарна и икономическа криза и представител на талибаните заяви, че правителството им е "финансово неспособно да окаже съдействие на хората в необходимата степен".

Снимка: БТА/AP

Генералният секретар Антониу Гутериш съобщи, че агенцията напълно се е мобилизирала заради бедствието и изпраща здравни екипи, медицински продукти, храна, палатки и други. И преди талибаните капацитетът на правителството за реакция при бедствия бе ограничен заради малкия брой налични самолети и хеликоптери.

Снимка: БТА/AP