Най-малко 280 души са загинали, а стотици са ранени след мощно земетресение, разтърсило отдалечени части на югоизточен Афганистан и съседен Пакистан, съобщава органът за управление на бедствията в страната, цитиран от "Ал Джазира".

Ръководителят на службата за борба с природните бедствия към талибанската администрация Мохамед Насим Хакани заяви, че по-голямата част от смъртните случаи са в провинция Пактика, където са загинали 100 души, а 250 са ранени.

280 Killed, Houses Reduced To Rubble As 6.1 Earthquake Hits Afghanistan https://t.co/gIMtesE5kx pic.twitter.com/FYYkbY2j40

— NDTV (@ndtv) June 22, 2022

Други 25 души са загинали в провинция Хост, а петима - в провинция Нангархар, каза той и добави, че се провеждат разследвания, за да се установи дали има още жертви.

Снимки в афганистанските медии показват къщи, превърнати в развалини.

JUST IN

Няма съобщения за щети или жертви в Пакистан.

Земетресението с магнитуд 6,1 стана рано сутринта на около 44 км от град Хост в югоизточен Афганистан, близо до границата с Пакистан, на дълбочина 51 км, съобщи в сряда Геоложката служба на САЩ, цитирана от Ройтерс.

Броят на жертвите вероятно ще нарасне, съобщават медиите.

BREAKING: At least 250 people killed and multiple wounded in a 6.1 magnitude earthquake in the Paktika province in Afghanistan.

My thoughts and prayers are with the families of the victims. Praying from Israel. pic.twitter.com/UO1i6WV5xR

— Hananya Naftali (@HananyaNaftali) June 22, 2022

Трусът е бил усетен в радиус от около 500 км от около 119 млн. души в Пакистан, Афганистан и Индия, съобщи в Туитър Европейският средиземноморски сеизмологичен център (EMSC).