Три опита да започне заседанието за избор на нов председател на НС не бяха достатъчни - кворум така и не беше събран. ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" бойкотираха заседанието, като нито един народен представител от техните групи не се регистрира.

47-о Народно събрание Карадайъ ще се срещне с Макрон, заминава за срещата на либералите в Брюксел "Възраждане" алармира, че Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" е спрял, от централата потвърдиха За проваленото заседание: ДПС се оправдаха с управляващите, ПП обвиниха "мафията вън"

Временният председателстващ Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната" даде два пъти по 15 минути почивка, макар че изрази опасенията си, че кворум няма да има и от трети опит.

Междувременно изненадващо стана ясно, че има обрат в позицията на ПП и те няма да издигнат отново кандидатурата на Никола Минчев за шеф на Народното събрание. Новината съобщи председателят на парламентарната група Андрей Гюров, след като досега заявките бяха в точно обратната посока.

ИТН, ГЕРБ-СДС и БСП също посочиха, че няма да издигат кандидат и обясниха, че в парламентарните групи подобни номинации не са коментирани.

В момента няма никакъв процедурен проблем Мирослав Иванов да изпълнява тази длъжност. Има 14-дневен срок за избор на нов председател. Нищо не налага бързата смяна, но от друга страна, при новата ситуация в Народното събрание е нормално процедурата да тръгне по своя ред и да се потърси една широка подкрепа за нов председател, който да води парламента", обясни Гюров в ефира на bTV.

Снимка: БТА

"Ние заставаме твърдо зад личността и професионализма на Никола Минчев и мислим, че ходът, който беше предприет миналата седмица със свалянето му от поста, беше изключително погрешен. Това ще наруши работата и действието на целия парламент в оставащия му живот", смята Андрей Гюров.