На година и шест месеца затвор са осъдени двамата мъже, които в началото на годината бяха задържани и обвинени в кражба на картина от сградата на Учителския синдикат в София.

Мъжете са признали вината си и след одобрено от Софийския районен съд споразумение на всеки от тях ще бъде наложено наказание "лишаване от свобода" за посочения срок, при първоначален строг режим, съобщиха от Софийската районна прокуратура.

Случката е от 7 януари. В късния следобед двамата мъже влезли в сградата на Синдиката на българските учители, която е със свободен достъп и се намира на централна столична улица, близо до сградата на МВР. Мъжете откраднали картина с маслени бои от владението на Янка Такева, като според съобщението на Прокуратурата стойността на произведението на изкуството е 1050 лева. И двамата имат предишни такива деяния, за които са осъждани ефективно на затвор, става ясно от информацията.

Мъжете са задържани и привлечени към наказателна отговорност седмица след кражбата. На единия е повдигнато обвинение за извършител на престъплението, а на другия - за помагач.

Одобреното от съда споразумение има последици на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване.