Броят на жертвите на труса който удари Афганистан и Пакистан днес сутринта наближава 1000, като цифрите, които назовават афганистанските официални лица доста се разминават.

Според върховния лидер на Афганистан Хайбатула Ахундзада мощното земетресение е причинило смъртта на най-малко 300 души и е ранило много повече, съобщи Би Би Си.

Лидерът на талибаните заяви, че стотици къщи са разрушени и броят на жертвите вероятно ще нарасне. "За съжаление 300 цивилни са загинали, а повече от 500 са ранени", добави той.

Друг талибански служител - заместник-министърът по управлението на бедствията - каза на пресконференция, че броят на жертвите достига 920 души.

Земетресението стана на около 44 км от югоизточния град Хост малко след 01:30 ч. местно време, когато много хора са си били у дома, спящи в леглата си.

Земетресенията обикновено причиняват значителни щети в Афганистан, където има много селски райони, в които жилищата са паянтови или лошо построени.

Повечето от жертвите досега са в районите Гаян и Бармал в Пактика, казва местен лекар пред Би Би Си. Местният сайт Etilaat-e Roz съобщава, че цяло село в Гаян е разрушено.

Трусът е усетен на повече от 500 км на територията на Афганистан, Пакистан и Индия. Свидетели съобщават, че са усетили земетресението в столицата на Афганистан Кабул, както и в столицата на Пакистан Исламабад. В Пакистан няма съобщения за разрушения и жертви, става дума само за незначителни щети.

Земетресенията в Афганистан са чести, тъй като се намира в тектонично активен регион, върху редица разломни линии, включително разлома Чаман, разлома Хари Руд, разлома Централен Бадахшан и разлома Дарваз.

По данни на сеизмолозите земетресението е било с магнитуд 6,1 на дълбочина около 51 км.

През последните 10 години повече от 7000 души са загинали при земетресения в страната, съобщава Службата за координация на хуманитарните въпроси към ООН. Средно 560 души годишно загиват в резултат на земетресения.