Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев и зам.-кметът по финанси и здравеопазване на Столичната община Дончо Барбалов връчиха първото GPS устройство на роднина на човек със заболяване, което крие риск от загубване, съобщиха от Столичния общински съвет.

В края на април общинските съветници одобриха предложението на председателя за разкриване на новата социална услуга, която има за цел да се осигури подкрепа както за непосредствено засегнатите от деменция лица, така и за техните близки, да се подобри качеството им на живот и намали вероятността от изгубване.

Именно чрез специалните устройствата може да бъде установена точната или приблизителната локация на лицето, страдащо от деменция и възможността то да бъде намерено.

"Предоставяме напълно безплатно възможността близките да бъдат в постоянен контакт със своите родители и близки, които имат нужда от помощ при ориентиране по всяко време на денонощието. Това е световна практика, която въвеждаме в София. По-малко от месец след като двама кандидати пуснаха своите заявления и документи за кандидатстване по социалната ни програма, те вече са одобрени и могат да използват устройствата, които им предоставяме. Големите предимства на апаратите са освен постоянен контакт, така и създаване на безопасна зона, която, ако страдащият човек напусне, веднага да бъде изпратен сигнал до роднините му", коментира председателят на СОС, цитиран от пресцентъра на съвета.