България влезе във фокуса на световните медии с демонстрациите в подкрепа на кабинета и протестите, които искат свалянето му. В навечерието на гласуването на вота на недоверие, насрочен за 19.10 часа днес, Асошиейтед прес посвещава статия за политическите трусове у нас. Опозицията хипотетично разполага със 125 гласа, а управляващите останаха със 115 след излизането на ИТН от коалицията.

Управленската коалиция ПП се отказаха да номинират повторно бившия шеф на Народното събрание ИТН предлага да не се избира председател на НС, Митева склонна да подкрепи отново Минчев Костадин Костадинов смята, че депутати от БСП ще гласуват срещу правителството

"Българските депутати дебатираха вчера вота на недоверие срещу правителството на малцинството преди днешното гласуването, което може да доведе до сваляне на премиера центрист Кирил Петков, избран само преди месеци с обещания да се бори с корупцията", посочва Асошиейтед прес в свой материал от София, съобщава БТА.

Парламентът ще гласува предложение, внесено миналата седмица от дясноцентристката опозиционна партия ГЕРБ и свързано с управлението на публичните финанси и икономическата политика на правителството в условия на рязко повишаваща се инфлация.

Агенцията отбелязва, че коалицията на Петков контролира 109 от общо 240-те места в парламента, след като един от коалиционните партньори - популистката партия "Има такъв народ" преди дни се оттегли от правителството заради недоволство от финансовата му политика и отношенията на страната със съседна Северна Македония. Макар петима депутати от "Има такъв народ" да преминаха в лагера на Петков, той ще се нуждае от поне още шест гласа, за да оцелее при вота, напомня АП.

Агенцията посочва също, че около хиляда души са се събрали вчера край сградата на парламента на демонстрация в подкрепа на управлението на Петков, а няколкостотин са участвали в антиправителствен протест при парламента.

АП цитира програмния директор на Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов, който казва, че искането за вот на недоверие е резултат от "вътрешни пререкания за разпределението на бюджетните средства". Това не е подходящ момент за България да бъде без парламент", казва той пред Асошиейтед прес. "България е на път да получи около 4 милиарда (евро) от Механизма за възстановяване и устойчивост на ЕС, но трябва да приеме пакет от около 20 закона, преди това да стане. България се нуждае от тези пари", подчертава Стефанов.

Той прогнозира също, че настоящата криза, особено ако се проточи и доведе до нови избори, ще облагодетелства "сили, които ще са много по-близки до Русия и ще спечелят по-голямо парче от баницата", а това може да създаде проблеми със западните партньори на България.