Обрат в позицията на "Продължаваме промяната" да издигнат отново Никола Минчев за шеф на Народното събрание. Това съобщи изненадващо председателят на парламентарната група Андрей Гюров, след като досега заявките бяха в точно обратната посока.   

47-о Народно събрание Фалстарт на заседанието за нов председател на НС, ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" отсъстват ИТН предлага да не се избира председател на НС, Митева склонна да подкрепи отново Минчев Костадин Костадинов смята, че депутати от БСП ще гласуват срещу правителството

Същото декларираха още три от партиите в Народното събрание - ИТН, ГЕРБ-СДС и БСП.

"Няма да издигнем кандидатура за председател на Народното събрание и ще оставим на следващите по големина парламентарни групи да направят своя ход", каза в ефира на бТВ Андрей Гюров.

Той заяви, че не знае какви имена ще бъдат предложени.

В момента няма никакъв процедурен проблем Мирослав Иванов да изпълнява тази длъжност. Има 14-дневен срок за избор на нов председател. Нищо не налага бързата смяна, но от друга страна, при новата ситуация в Народното събрание е нормално процедурата да тръгне по своя ред и да се потърси една широка подкрепа за нов председател, който да води парламента", обясни Гюров.

"Ние заставаме твърдо зад личността и професионализма на Никола Минчев и мислим, че ходът, който беше предприет миналата седмица със свалянето му от поста, беше изключително погрешен. Това ще наруши работата и действието на целия парламент в оставащия му живот", смята Андрей Гюров.

Затова, според него, правилното решение е да се даде възможност на другите парламентарни групи да направят номинации.

В същото време и от ИТН, и от ГЕРБ заявиха, че няма да имат номинации за поста председател на Народното събрание. Това казаха в ефира на бТВ Ива Митева и Радомир Чолаков.

Митева съобщи, че ИТН ще предложи да се отложи изборът на нов парламентарен шеф, но не скри, че ако има съгласие между всички ПГ, тя е склонна отново да подкрепии Никола Минчев.

"Не, няма да имаме свой кандидат за този пост", съобщи и Александър Симов от БСП.

Гюров заяви още, че от "Продължаваме промяната" са готови на всякакви сценарии след гласуването на вота на недоверие.