С какво ще запомним този ден?

У нас няма подготвени политически лидери, които да поемат управлението на страната в криза, и потенциалната кандидатура на Никола Минчев за премиер е доказателство за това. Още от коментара на политолога Мария Матеева-Казакова чуйте във вечерните Podcast новини.

И още от темите, които ще чуете:

Протести и дебати преди утрешния вот на недоверие заради "провала на правителството във финансовата и икономическата политика". Управляващите не приеха аргументите на опозицията, зад тях видяха бизнесмена и депутат от ДПС Делян Пеевски, руската посланичка у нас Елеонора Митрофанова, лидера на ИТН Станислав Трифонов и бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов". Иначе общо 12 протеста са обявени за днес, основно са "за" и "против" управлението на кабинета, част от тях - и заради Северна Македония.

От "Продължаваме промяната" обявиха, че министър Теодора Генчовска е засекретила двустранния протокол между Република Северна Македония и Република България. От ведомството ѝ обаче отрекоха, като обясниха, че документите са в Народното събрание с гриф за достъп "За ползване". Това означава, че е ограничен кръгът на хората, които могат да ги прочетат, уточнява БНР. Очаква се парламентарната комисия по външна политика да се събере след вота на недоверие и да обсъди позицията на Външно министерство по всички очаквания около предложението на френското председателство.

Закриването на специализираните съдилища и прокуратури и прехвърлянето на делата им в други съдилища не противоречи на Конституцията. Квотното преназначаване на магистрати и преместването на служители обаче е в противоречие с основния закон - това е записано в становището на Върховния касационен съд по делото, чрез което главният прокурор Иван Гешев се опита да спре ликвидирането на спецправосъдието. 

С какво още ще запомним този ден, чуйте във вечерните Podcast новини:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic 

Какво ни впечатли преди малко?

В Херсон и района около този украински град вече може безплатно да се гледат руски телевизии, предаде Франс прес, позовавайки се на руската армия. Руски военни специалисти са свързали и пригодили към излъчването на руски канали и последния от седемте предавателя в района. С това близо един милион местни жители вече могат да гледат безплатно основните руски телевизии. Граничещ с анексирания полуостров Крим, районът около Херсонска област бе завладян от руските войски в началото на тяхното нашествие през февруари. По какви други начиони Москва води в Южна Украйна политика на русификация, чуйте в Podcast новините.