Светият синод на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП) прие решение във връзка с вдигането на схизмата на Православната църква в Северна Македония, съобщиха от Българската патриаршия.

Още по темата Вселенската патриаршия призна Македонската църква като Охридска архиепископия Македонският премиер: Исторически ден за църквата ни след 70 г. на пълна изолация Митрополит Гавриил: За нас е неприемливо да признаем Македонската църква като Охридска архиепископия Сръбската православна църква призна Македонската православна църква за автокефална Сръбският патриарх връчи томос за автокефалност на Македонската църква

"Днес на свое заседание, в пълен състав, Светият синод разгледа писма на Вселенския патриарх Вартоломей и на Сръбския патриарх Порфирий във връзка с каноническия статут на Православната църква на Северна Македония, и след проведено гласуване реши: Българската православна църква - Българска патриаршия с благодарност към Бога и духовна радост приветства решенията за вдигане на схизмата и влиза в канонично и евхаристийно общение с Православната църква на Северна Македония. Въпросът за името на Православната църква на Северна Македония предстои да бъде разгледан", се казва в решението от Светия синод на БПЦ-БП.

С този акт БПЦ става третата църква в православния свят, която признава Македонската. Вселенската патриаршия бе първата, като на 9 май 2022 г. я призна под името Охридска църква. Тя бе последвана от Сръбската патриаршия на 24 май.

Македонската църква от 55 години е в схизма, наложена от Сръбската православна църква, заради едностранното й обявяване на автокефалия на 17 юли 1967 г. в Охрид. Това става докато Македония е част от република Югославия. Поради тази схизма досега нито една от поместните православни църкви не признавашеа независимостта на МПЦ.

Решението на Вселенската патриаршия, което отстранява тази схизма, означава, че е разрешено на македонските духовници да извършват съвместни служби с други православни църква. Признаването й с името Охридска архиепископия е удар срещу България. Експерти коментираха, че БПЦ се е мотала дълго време да признае, че е църква-майка, и сега няма полезен ход на действие. В устава на Българската православна църква пише, че тя е правоприемник на Охридската архиепископия, а никъде в решението на Вселенския патриарх не се говори по този въпрос.

Иначе никой друг от православието няма да обърне внимание на името на македонската православна църква като Охридска архиепископия, защото спорните моменти около признаването на православната църква на Северна Македония беше именно името Македония, което включва в себе си по-голямата географска област. Затова и решението на Вселенската патриаршия изключва термина "македонска" и всякакви други производни на думата "Македония".