Сексуалното насилие над деца е широко разпространено престъпление- само през 2021 г. в световен мащаб е сигнализирано за 85 милиона снимки и видеоматериали, показващи сексуално насилие над деца, а за много други дори не се съобщава. За да се противодейства ефективно на този вид престъпления ЕК предложи ново законодателство. Още повече, че пандемията от COVID-19 изостри проблема. Фондацията за наблюдение на интернет отбеляза увеличение на съобщенията за потвърдено сексуално насилие над деца с 64% в сравнение с предходната година. Според българския евродепутат Асим Адемов от групата на Европейската народна партия, темата е сред основните приоритети на комисията и ЕП.

Euranet Plus Филм за Сребреница спечели европейската кино награда LUX Неизбежното бъдеще на дигиталното образование Младите имат какво да кажат за бъдещето на Европа

За да се противодейства ефективно на злоупотребата с онлайн услуги за сексуално насилие над деца са необходими ясни правила с условия и гаранции. И затова комисията предлага това ново законодателство. Тепърва ще ги обсъждаме в съответните ресорните комисии на ЕП, където, естествено, ние ще можем да ги доразвиваме, да предлагаме и нашето виждане, поправки и изменения.

Сред предложенията е създаването на нов независим Център на ЕС за борба със сексуалното насилие над деца, допълва българският евродепутат.

Поколението Z в социалните мрежи
Виж още Поколението Z в социалните мрежи

Първо - задължително е да се направи оценка на риска и мерки за намаляване на риска като това ще е задължение на доставчиците на такива услуги - да оценяват този риск от злоупотреба с разпространението на материали и да предложат мерки за намаляване на риска. Държавите членки от своя страна ще трябва да определят национални органи, които да отговорят за прегледа на оценката на риска. Ще се предвидят силни предпазни мерки по отношение на откриването на такива онлайн съдържания. Доставчиците, които са разкрили такова сексуално насилие над деца в интернет, ще трябва да докладват за това на Центъра на ЕС, който ще бъде създаден. Центърът ще подкрепя доставчиците на онлайн услуги при изпълнението на техните задължения за извършване на оценка от риска - да откриват, докладват, отстраняват и блокират достъпа до сексуално насилие над деца и от своя страна националните правоприлагащи органи и Европол ще преглеждат тези сигнали от доставчиците, за да се гарантира, че те не се подават по погрешка и като ги насочват по-бързо към правоприлагащите органи.

Киберпрестъпленията са едни от най-динамично развитите и иновативни престъпления. През последните две години, по данни на Интерпол - те бележат почти трикратен ръст, коментира Явор Колев - международен експерт по киберсигурност и противодействието на киберпрестъпността.

Младите са Ключът
Виж още Младите са Ключът

Увеличението всяка година е в пъти. Разследването на тези престъпления, ако няма добра законодателна рамка, е доста трудно. Киберпрестъпността е трансгранична, тя не признава географски и политически граници. Правоохранителните органи трябва да имат единно, унифицирано законодателство, с което да преследват ефективно престъпниците. В този смисъл синхронизирането на законодателството е много важно и тези промени, които се правят в ЕС е много хубаво, че се правят, за да може по-ефективно да се противодейства на престъпността.

Детският психолог от Фондация "Джендър алтернативи" Десислава Даскалова работи с пострадали деца и е категорична, че този вид престъпления имат сериозни последици и оставят дълбока травма върху детската психика.

Сексуалното насилие над деца е предотвратимо, ако институциите, семейството и училището работят заедно, категоричен е и Асим Адемов.

Съдържанието е предоставено от европейската радиомрежа Euranet Plus, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Материалът е продуциран от БНР и достига до вас благодарение на партньорството с Dir.bg.

Снимки: iStock by Getty Images/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Apple Podcasts - Anchor - Pocket Casts - RadioPublic