Посланикът на ЕС в Русия Маркус Едерер ще бъде извикан днес във външното министерство заради наложената от Литва забрана за транзит на стоки до Калининград през нейна територия, заяви снощи губернаторът на руския полуексклав Калининград Антон Алиханов, цитиран от Ройтерс и БТА.

Санкциите за Калининград влизат в сила
Виж още Санкциите за Калининград влизат в сила

Русия обяви, че ще предприеме мерки за защита на националните си интереси, без да уточнява какви, съобщи Ройтерс. Руското външно министерство поиска от Вилнюс незабавно да отмени този, както го определи, "открито враждебен" ход.

Литовските власти забраниха транзита през своя територия на стоки, обхванати от санкциите на ЕС срещу Русия, сред които въглища, метали, строителни материали и модерни технологии. Единственият път по суша от Русия до полуексклава Калининград на Балтийско море е през Литва.

Губернаторът на Калининградската област (бивша Източна Прусия) каза, че забраната на литовските власти ще засегне половината от всички стоки, пристигащи от Русия чрез железниците.

"Това е, разбира се, ситуация, която може да бъде разрешена с дипломатически средства", заяви Алиханов пред руска телевизия. "Доколкото знам, утре (днес) Маркус Едерер ще бъде извикан във външното министерство и ще му бъдат изложени съответните условия", добави губернаторът на полуексклава, намиращ се между Полша и Литва и Балтийско море.

Засега няма потвърждение от страна на руското външно министерство, отбелязва Ройтерс.

Кремъл окачестви като "безпрецедентно" решението на Литва. "Това решение е безпрецедентно. Това нарушава всичко", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. По думите му решението на Вилнюс е незаконно, а "ситуацията е повече от сериозна" и Москва ще трябва да направи задълбочен анализ, за да подготви отговора на Русия.

В отговор ЕС заяви, че въпросът не е двустранен, а Литва изпълнява наложените на Русия санкции.