Започват дебатите по вота на недоверие, внесен от ГЕРБ-СДС и подкрепен от ДПС, "Възраждане" и "Има такъв народ".

47-о Народно събрание Временният председател на НС предупреди, че ще гони от залата за език на омразата Станислав Анастасов: Депутат от ДБ показваше на протестиращите коя кола на кой депутат е Андрей Гюров: Гледаме на вота на недоверие като на оздравяващ момент за управлението

Вотът е за провала на правителството във финансовата и икономическата политика.

Според правилника на парламента гласуването се състои не по-рано от 24 часа след приключване на дебата. Проектът за решение се смята за приет, когато за него са гласували повече от половината от всички народни представители.

При отхвърляне на предложение за вот на недоверие на Министерския съвет ново предложение на същото основание не може да бъде направено в следващите 6 месеца.

Насрочването на самото гласуване за вота на недоверие зависи от волята на председателя на НС, като в момента временно на поста е Мирослав Иванов, след като миналата седмица опозицията отстрани Никола Минчев.

Към момента гласовете в парламента за вота на недоверие са 125, което е достатъчно правителството да падне. 115 са гласовете в подкрепа на кабинета "Петков" заедно с отцепилите се депутати от ИТН, 6 гласа не достигат засега, за да се обърне гласуването.

Успоредно с дебатите в пленарната зала, се очакват демонстрации пред парламента "за" и "против" правителството.