С какво ще запомним този ден?

Българските депутати трябва да бъдат обучавани в основни принципи на парламентарните демокрации, като например да усвоят какво е професионален морал - останете с Podcast новините, за да чуете още от коментара на доц. д-р Иван Кьосев от Юридическия факултет на Софийския университет.

И още от темите, които ще чуете:

Промяна в българската рамкова позиция за Северна Македония първо трябва да мине през правителството, а тогава през парламента, заяви президентът Румен Радев. Според него при актуализация на рамковата ни позиция трябва да се отразят и предложенията на френското председателство. А те по думите му са най-добрите до момента, както и най-справедливи. Държавният глава насочи вниманието на българското правителство и парламент към двустранния протокол, тъй като по думите му нещата на всички наши спорове, които поставяме за нашето културно историческо наследство, език на омразата и т.н., са в този документ.

Часове след като партията на Макрон не спечели абсолютно мнозинство във френския парламент, отляво обявиха, че ще внесат вот на недоверие към правителството. Френската лява коалиция "Нов екологичен и социален народен съюз" обяви, че на 5 юли ще внесе искане за такъв вот, предаде "Ройтерс". Левият блок е втора политическа сила в долната камара на френския парламент, но не разполага нито с достатъчно гласове, за да прокара сама вота, нито със съюзници във фрагментирания законодателен орган, отбелязва агенцията.

Волейболният ни национал Алекс Грозданов получил травма при странни обстоятелства. Няма да играе на предстоящите срещи от Лигата на нациите, предаде "Корнер". 24-годишният ни играч е с разкъсване на връзка в коляното, причинено от сблъсък с играч на Канада в мач от същата надпревара миналата седмица. Възстановяването на Алекс ще отнеме месец, което означава, че няма как да играе в мачовете от Лигата на нациите. Грозданов е ключов играч за нашите, той е трети в класацията на блокировачите в цялата надпревара.

С какво още ще запомним този ден, чуйте във вечерните Podcast новини.

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Какво ни впечатли преди малко?

Каква е цената на мира? Този въпрос може отчасти да получи отговора си тази вечер, когато руският журналист Дмитрий Муратов ще продаде на търг медала, който получи с Нобеловата награда за мир, съобщи Асошиейтед прес. Приходите ще отидат директно в УНИЦЕФ в подкрепа на усилията да се помогне на децата-бежанци от войната в Украйна. Подробности чуйте в подкаста.