При гръмотевични бури ако сте на открито се отдалечете от електропроводи напомнят от EVN България

Публикуван в Регионални новини

понеделник 30 май 2022 - 14:16:24
gramorevitsa_burya.jpg

EVN България със съвети за безопасност при гръмотевични бури

 

EVN България напомня най-важните мерки за безопасност на хората и техните домове в случаи на гръмотевични бури.

 

Съвети при гръмотевични бури в дома или на работното място:

изключете от контакта електрическите уреди, които най-много се влияят от външно пренапрежение - телевизор, компютър, климатик и др. с цел защита на сградата от пряко попадане на мълнии може да изградите мълниеприемници и мълниеотводи. Мълниезащитната инсталация на всяка сграда трябва да бъде заземена съгласно изискванията и периодично проверявана. за защита на домакинските уреди и вътрешната електрическа инсталация е препоръчително да има монтирана катодна защита в ел. табло на сградата или устройства като UPS, протектори и разклонители с предпазител и/или катоден отвод.

 

Съвети при гръмотевични бури, ако се намирате на открито, сред природата и Ви настигне или приближава гръмотевична буря:

по възможност отдалечете се от електропроводи. не хващайте/не докосвайте метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения.

 

Съвети при къмпингуване:

ако Вашата каравана или палатка влезе в контакт със скъсан или повреден електрически проводник или се намира в близост до повредения електропровод, незабавно се отдалечете и останете на безопасно място до пристигане на аварийна група на Eлектроразпределение Юг. ако проводникът е паднал на земята, не го докосвайте! Имайте предвид, че по него е възможно да има напрежение. Стойте далеч – минимум на 8 метра разстояние от проводника!

 

В случаи на авария клиентите могат да сигнализират денонощно на телефон 0700 1 0007.

Прочети още: При гръмотевични бури ако сте на открито се отдалечете от електропроводи напомнят от EVN България